De innovatie bij dit project ligt in de combinatie van het BossCover Circular System gecombineerd met gerecupereerde PUR-platen. De isolatie, afkomstig van een gebouw in Mechelen, werd door Buildwise getest op verschillende specificaties zoals lambda-waarde, afmeting, drukvastheid en gewicht. Na grondige tests bleken de lambda-waarden van de gerecupereerde isolatieplaten 0.0261 W/m²K te zijn, slechts iets hoger dan de oorspronkelijke waarde van 0.022 W/m²K. Dit toont aan dat de meeste platen nog steeds uitstekend isoleren en geschikt zijn voor hergebruik.
Economische en ecologische voordelen
Het hergebruik van de isolatieplaten heeft de kostenefficiëntie van het project aanzienlijk verhoogd, aangezien deze platen goedkoper zijn dan nieuw materiaal. Een circulair dak is dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel haalbaar zonder in te leveren op kwaliteit.
Een inspirerend voorbeeld van circulair bouwen
De gerecupereerde isolatie, die anders bestemd was voor de verbrandingsoven, heeft nu een zinvol tweede leven gekregen. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe circulaire bouwtechnieken en hergebruik van materialen niet alleen mogelijk, maar ook effectief zijn. Vrije Basisschool De Bron is de eerste school met een 100% circulair plat dak dat gerecupereerde PUR-platen gebruikt. Een significante vooruitgang in duurzame bouwoplossingen.
BossCover Circular System
Het dak van 284m² is uitgevoerd in het BossCover Circular System. Bij dit systeem wordt de EPDM mechanisch verankerd en stevig vastgeklikt in de kim door middel van de gepatenteerde BossCover Certefix. Zelfs de dakrand wordt bevestigd met behulp van een gepatenteerd profiel, zonder dat er lijm aan te pas komt! Deze aanpak maakt het mogelijk om zowel het dak als de systeemonderdelen gemakkelijk te demonteren, waardoor het integrale dak onbeschadigd een tweede leven kan krijgen.